Min blogglista

lördag 11 december 2010

Om hedendomens slut

Catharina Ingelman-Sundberg är inte "bara" författare. Hon är också marinarkeolog och journalist och har skrivit en faktabok om vikingarnas värld plus en rad romaner om den tiden.
Nu har hon skrivit en roman i serien Släkten, som ges ut av Historiska Media. "Tempelbranden" heter den och den har hållit mig vaken sent på kvällarna på sistone. I centrum för den står Åsa, man möter henne först som enda överlevande när gården där hon bor i Mälardalen bränns av kristna krigare. Åsa blir fosterdotter hos den mäktige Jarlabanke i Täby, han som skryter så på runstenar om att han ägde "allan Täby". Hon gifts, mot sin vilja bort, med en kristen krigare men vägrar att överge sin gamla tro på asarna.
Bäddat för konflikt alltså när kungen kräver omvändelse och lydnad av alla. Och hedendomens tid går mot sitt slut. Genom Åsa öde lyckas författaren väl skildra de strider som delade dåtidens människor.
En högst läsvärd och faktaspäckad roman om man gillar att läsa historiskt. Författaren blandar in mycket kunskap i romanen utan att tynga ner den. Det är starkt.

2 kommentarer:

  1. Just ja :) Den borde man ju läsa! :)

    SvaraRadera
  2. Men absolut, den är jättebra. Man börjar tänka i lite andra banor efter att ha läst om Åsa.
    BME

    SvaraRadera