Min blogglista

söndag 13 mars 2011

Chicago 1966

Jag läste till två i natt, det var fullkomligt omöjligt att lägga ifrån sig Sara Paretskys "Hardball". Ni får ursäkta, den finns inte översatt till svenska. Inte än i vart fall.
DEt är en V I Warshawski-berättelse där nutid och 60-tal blandas. Författaren själv kom till Chicago 1966, som ung frivilligarbetare i fattigkvareteren i Suth Side. Det var en sommar när de svartas kamp för lika rättigheter var intensiv, Martin Luther King talade i Chicago. Och stadens vita medelklass såg inte med blida ögon på det.
I Hardball sätts intrigen igång av att två gamla damaer ber V I att söka upp en släkting som försvann den här sommaren. V I är ju privatdeckare och hon börjar göra förfrågningar och rycka i trådar. Och plötsligt går lavinen! Det finns saker som man inte kan tala om fast 40 år gått, det finns hemligheter som vissa tycker ska vara begravda för alltid.
Upplösningen är otrolig men övertygande. Samtidigt får man en djup inblick i hur rå tidsandan var på 60-talet och vilka klassklyftor som fanns mellan vita och svarta. Paretsky är en engagerad och kunnig pilot in i dåtidens mörker.
 Hardball är en roman man inte glömmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar