Min blogglista

onsdag 13 april 2011

Om att vända vind

"Det går att vända vindar!
Jag vill entusiasmera och göra oss medvetna om vårt kulturarv, visa upp det svenska landskapets skönhet och unika naturrikedom, visa att ekonomiskt stöd till dessa typer av landskap är viktiga och medför stora positiva förändringar för människor, natur och kultur."
Så skriver fotografen Peter Gerdehag i boken "Bygden där vinden vände" som är både en underbart vacker fotobok - kor har aldrig varit vackrare än när de ses genom hans lins -och bra faktadokumentering av Mårten Aronsson.Samma fotograf gjorde den uppmärksammade filmen "Hästmannen".
Det de berättar om att det finns kraft i ett enat lokalsamhälle, som den småländska Bråbygden norr om Oskarshamn. Myndigheterna ville att markägarna skulle beskoga sina åkrar - det ville inte de som bodde där. Så man har fortsatt att hävda marken som man alltid gjort. Slåtter med lie och hamlade träd. Vackert och "omodernt" som många säger.
Fast om vi alla levde på ett mer stillsamt vis så skulle inte jorden vara så utsugen som den är idag. Moderniteten har ett högt pris.
Boken är inte ny men den finns både i nätbokhandel och antikvariat liksom på bibliotek, förstås.
En riktig njutarbok, jag lovar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar