Min blogglista

söndag 18 september 2011

Omdefiniera Marilyn?

En av vår tids stora myter är den om Marilyn Monroe, död sedan 50 år. Vacker, charmig, sexig och åtråvärd - ja hon har oftast definierats av män, denna superblondin som verkade vara mångas dröm.
   Nu ger man ut en bok med fragent av texter hon skrivit själv under 20 år. Det är dagböcker, dikter och andra textutkast. Texter som visar att hon var en tänkande och kännande människa och en god iakttagare. Och tänk, hon läste till och med böcker! Det finns det bildbevis på.
   Visst är boken "Marilyn Monroe Fragment" intressant, inte minst för bildmmaterialets skull. Men man ska komma ihåg att det är männen som sett henne som vamp och dum sexsymbol. Man har inte kunnat tänka sig att hon var mer än ytan, den man såg på film.
   Därför blir det smått komiskt när två manliga redaktörer slår in öppna dörrar och pekar med hela handen: se, hon var en komplicerad människa också!
   Klart hon var. Fast de flesta låtit bli att se det. Det finns inte plats för mer än en uppfattning i taget. Ska vi nu se Marilyn som en diktare i vardande bara....

1 kommentar: