Min blogglista

onsdag 7 mars 2012

En poyamorös ö

   I går flimrade ett nyhetsinslag förbi på teve, det handlade om att antalet poyamorösa förhållanden ökar i USA. Och polyamorös är den som lever med fler än en partner samtidigt.
   Tänkte genast på Lotta Lundbergs roman "Ön" som handlar om livet på en Söderhavsö där man sedan länge lever polyamoröst. Man säger att förebilden till ön är Pitcairn Island, där myteristerna från Bounty blev kvar och grundade ett jordiskt paradis.Till det här paradiset kom en kvinnlig svensk läkare - Olivia - och hon blev kvar på ön. Det är genom hennes ögon läsaren får följa vad som händer.
  För det blir komplikationer när turister besöker ön, öborna kan inte förstå varför det skulle vara fel att låta dem leva som öborna. Men det går inte bra, turister anmäler öborna för pedofili och en brittisk utredare landstiger i paradiset och han är inte speciellt välkommen. Snart ställs alla frågor på sin spets. Som vem som bestämmer över etiken i ett paradis, öborna eller omvärlden?
  En överraskande roman som landar precis rätt i tiden. Värd att läsa för alla som reser som koloniala turister till okända traker. Bland annat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar