Min blogglista

lördag 19 maj 2012

Välkommen Gamasche!

   Äntligen! Får jag lust att ropa när kanadensiskan Louise Pennys suveräna serie om kommissarie Gamasche börjat översättas till svenska. Verkligen inte en dag för tidigt.Jag har lyssnat på ljudboksvarianten med Tomas Bolme och den är bra.
   "Mörkt motiv" (Still Life) inleder serien och handlingen är förlagd till byn Three Pines, än gudsförgäten by nära Montreal med en befolkning som består av både fransk- och engelskspråkiga.
   När pensionerade lärainnan  Jane Neal hittas död i skogen, skjuten med en pil rakt genom hjärtat en kylig höstdag. är det ingen som förstår varför någon dödat den omtyckta gamla kvinnan,.Den rutinerade kommissarien Armand Gamache får uppdraget att lösa fallet. Lokalbefolkningen är fullständigt övertygad om att det hela är en tragisk olycka, men snart är kommissarie Gamache och hans team lika säkra på att någon ville röja henne ur vägen. Många har jämfört Penny med Agatha Christie men det stämmer inte. Pennys skildringar är mörkare och mer komplicerade än Christies, även om det handlar om bymiljöer.

   Louise Pennys böcker har sedan debuten 2006 toppat många försäljningslistor och det finns ett halvt dussin romaner i serien om Three Pines. Hoppas att förlaget håller ut med översättandet och inte bara ger upp. Så har det ju tyvärr gått med utmärkta författare som Lindsay Davis och Sara Paretsky som inte kommer på svenska längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar