Min blogglista

torsdag 20 december 2012

Åldrandets frihet

   Det finns också en frihet i åldrandet och det är minst lika bra att vara gammal som att vara medelålders och definitivt bättre än att vara ung.
   Så skriver Jane Miller i boken "Den befriande åldern - tankar om att vara gammal" som nu kommit på svenska och har ett fint förord av Elsie Johansson, en dam som också är bra på åldrande.
  Och det behövs starka röster som vågar säga så här, att det inte bara är dåligt att bli gammal. Visst, kroppen blir bräckligare och minnet kunde vara bättre. Men åldrandet ger en ny slags njutning, kanske till och med en ny slags vitalitet. En del krav och önskningar kan sjunka undan eller försvinna, det materiella förlorar i betydelse.Och så är man inte så ängslig längre i fråga om vad andra tycker. Det ängsliga kollandet på sociala medier är bara roande. För det riktiga livet är ändå mycket viktigare.
   Jane Miller har skrivit en  osentimental och humoristisk bok om att vara gammal, med många fina citat om åldrandet ur världslitteraturen.
  Och det här är inte en bok bara för de gamla, de unga som krampaktigt räds åldrandet och ryser vid tanken på att bli en "russinkäring" skulle må bra av att läsa den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar