Min blogglista

onsdag 12 december 2012

Brev från bitsk fru

  Underhållande är hon alltid, Suzanne Brøgger, och även om hon blivit äldre har hon inte blivit mindre arg. Kanske tvärtom. Höstens bok heter "Brev till prinsen av Mogadonien".  En klagosång till landet Mogadonien, som har många likheter med dagens  Danmark. Landet sover och Fru Z - författaren - vill väcka det.
  Hon går till räfst och rättarting med tidens anda och skräder inte orden: Vi lever i en kultur i förfall, en medie-era styrd av pöbeln, ett samhälle utan intelligentia och utan kulturell elit. Fru Z skildrar medelmåttigheten, utan ilska och avsky, men i förundran och med det medlidande hon anser att den förtjänar. Hon önskar en bättre värld. Dessa förbättringar tror hon ske genom politisk reform, ekonomiskt ansvar, bildning och gott uppförande.
  Emellanåt tycker jag hon är en kverulant och för den som inte följer det danska kulturlivet kan de beskrivna turerna i vissa frågor te sig obegripliga. Men när författaren är som bäst är hon egensinnig och rappkäftad. Så, läs den för all del.

   Det finns guldkorn att hämta.Som åsikten om EU-krisen. "Nu verkar det som om Europas folk faller tillbaka i de ursprungliga stammar som fanns före Karl den store och som på sin höjd har en hushållskassa kvar att regera över - om ens det."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar