Min blogglista

onsdag 26 december 2012

En klarögd fransman

  Fransmannen Philippe Claoudels fjärde roman på svenska kom just före jul och heter "Utredningen". Den är en besk kritik av vårt moderna samhälle och jag vill minnas att det finns en händelse lik den som utreds i romanen. Ett antal anstyällda vid ett franskt telcomföretag tog livet av sig.
  Här har Utredaren kallats till Företaget för all mäns­k­lig aktivitet eftersom en  självmordsepidemi bland persona­len har rapporterats till byråchefen, som nu vill att Utredaren företar en Undersökning. Men först måste han bli insläppt hos Företaget - vilket han misslyckas med.(jo då, det ska vara stora bokstäver!)
   Efter ett resultatlöst irrande i Staden hittar så Utredaren Hopp­ets hotell, som vid första anblicken verkar övergivet, men visar sig vara öppet. En surmulen nattportier beslagtar Utredarens id-handlingar och kreditkort samt förhör honom noggrant på hotellets reglementen. Så småningom lyckas Utredaren bli insläppt på Företaget och få träffa en ansvarig chef, som egentligen inte vill besvara några frågor. Utredaren drabbas av tvivel och och undrar om han inte lockats in i en fälla. Består Företagets verksamhet av att beröva människor deras identitet?
  En roman som har drag av Kafkas Processen och Aldous Huxleys Du sköna nya värld och absurdismen hos Beckett.
   Philippe Claudel beskriver globaliseringen och marknadens diktatur och hur Fort Europa fungerar. En omskakande roman, precis vad som behövs efter julmatskoman.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar