Min blogglista

fredag 7 december 2012

Pappornas höst nu


"Varför återvände du?" Med den frågan börjar Johannes Anyurus  roman "En storm kom från paradiset". Huvudperson är mannen P. En bokstav som kan stå för pappa, men är även  namnet Paul, som Anyurus far hette, och sonen har gjort en litterär gestalt av honom.
  Jo, det är pappornas höst tänker jag. Ulla-Lena Lundbergs prisbelönade "Is" är ju en stark framskrivning av den tidigt döde fadern. Båda romanerna har också "pappasaker" på omslagen.
   Här handlar det om  pappa som ville flyga, men i stället hamnar han tillfångatagen i ett underjordiskt förhörsrum sedan han hoppat av från flygutbildning i Uganda. Sent omsider hamnar han i Sverige.
   Med hjälp av minnen, fragment och sin begåvning för att skriva förvandlas faderns liv till en berörande berättelse. Anyuru har säker känsla för stil och förflyttar sig ledigt fram och tillbaka i tiden.  Vissa kapitel är skrivna ur författarens, andra ur sonens perspektiv, så P:s liv belyses från två håll.
 Anyuru har, precis som Lundberg, valt fiktionen för att berätta en distinkt historia. Det gör P:s liv allmängiltig, en symbol för alla som han.
 Sonens beskrivning av hur stormen -  ödet kanske -  påverkar fadern och  honom själv,stannar kvar länge efter avslutad läsning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar