Min blogglista

onsdag 5 december 2012

Skapar längtan till Italien

  Om Iitaliens moderna  historia vet vi pinsamt lite. För italienarna börjar den kring 1860, då det moderna, enade Italien ersatte småstaterna på halvön.
  Om den perioden handlar Göran Hägg nya bok, "Ett alldeles särskilt land -150 år i Italien" och han skriver med djp kunskap, sedan länge deltidsbor han i Italien.
  Här träffar man Garibaldis 1000 frihetskämpar som slog tjugofalt starkare trupper på Sicilien. Fascismens märkliga blandning av social omsorg och brutalitet beskrivs liksom den märkliga Mussolini-nostalgi som fortfarande hemsöker delar av landet.  Maffians uppkomst och återkomst, de Röda brigaderna och mordet på Aldo Moro finns beskriven.  Inget av det som omvärlden förfasade sig över när det gällde Berlusconis sexäventyr eller ekonomiska manipulationer är någon nyhet.

  Bäst i boken är kanske beskrivningen av kulturlivet. Vi ser filmskapare som Fellini, Rossellini och Ettore Scola, vars film givetvis inspirerat till bokens titel,  och stjärnor som Anna Magnani, Sophia Loren och Marcello Mastroianni.
De provokativa poeterna D'Annunzio och Marinetti, dramatiken  Pirandello och berättare som Alberto Moravia och Umberto Eco beskrivs. Och naturligtvis kan det moderna Italien inte förstås utan Verdis operor och den italienska schlagervågen på 60-talet.
  Ge den här boken till någon som längtar till Italien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar