Min blogglista

lördag 1 december 2012

Sovjetiska skuggor

  Det finns ämnen det är hälsosammast att tiga om. Ett sådan är hur det var att leva i den unga utopiska staten Sovjetunionen.
   Släktingarna till Rober Klasson, mannen som var med och elektrifierade det väldiga landet,  höll i årtionden under tyst om familjefaderns ursprung och insatser. Med perestrojkan löste censurens band. Historien om Robert, Krupskaja och Sonja för oss rakt in i sovjetstatens maktspel där många människor kom i kläm.
   Snart har hundra år gått sedan Lenin dog. Han och hans hustru Nadezjda Krupskaja bildade ett radarpar som formade och förvanskade Europa under en stor del av 1900-talet. 
   Svenskättlingen Robert Klasson, född i Kiev, förenade Lenin och Krupskaja i sin studiecirkel i S:t Petersburg. Klasson var en färgstark och modig samhällsdebattör.
 Christian Sundgren har med sin kusin Marina Gardenin spårat Robert Klassons släktingar i dagens Ryssland. Boken "Robert, Krupskaja och Sonja - små kuggar och stora i ryskt maktspel" bygger på intervjuer och på unikt arkivmaterial, såsom den intensiva brevväxlingen mellan Klasson och Lenin.
  Boken kastar ett intressant ljus över historiens stora aktörer och här framsår de som människor, vilket de naturligtvis var.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar