Min blogglista

måndag 17 december 2012

Vinterkalas med Hannu

    "Underbart! Det är kväll redan klockan tre på eftermiddagen och då kan man börja laga mat", säger Hannu Sarenström entusiastiskt. Han är kock, trädgårdsentusiast och livsnjutare som älskar den mörka årstiden när man kan vara inomhus och frossa i matlagning och vackra dekorationer. I "Vinterkalas" finns mat för senhöst och jul i en överdådigt vacker bok.
   "Min bok ska väcka en längtan till det lilla torpet i skogen - till snö, månsken och stjärnhimlar - långt bortom stadens svärtade saltslask!" deklarerar han
  Han beskriver den lugna atmosfären när matglada middagsgäster samlas i hans kök eller kring det generöst dukade julbordet på torpet hos Barbro och Kåre Hellström. Med hjälp av vännerna på torpet är boken fylld av genomarbetade familjerecept, med matminnen och smaker som genomlagats i årtionden och överlevt oräkneliga söndagar och generationsmiddagar. Recept för många eller för en eller två. 

  Julmat har tradition och ett Hannu-stuk. Allt från köttkorv, grynkorv och alla sillsorter. Nyårsafton med blinier, lamm och gammaldags ingefärsparfait på festklädda bord. Trettondagsmat vid brasan och till sist Knutkalas på isen med dofter från grillen. 
  Efter en sådan matfest är det nog lätt att känna sig mätt. Men man kan ju bara låna något enda recept och testa, inga måsten är ju Hannus ledord i livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar