Min blogglista

fredag 18 januari 2013

En lovsång till björken

 Björken har en särställning bland våra träd. Den känns igen av alla och är alltid närvarande vid högtider som påsk och midsommar.
  Nu har Marit Stigsdotter och Bertil Hertzberg skrivit en tjock(300 sidor) och härlig bok om detta träd. "Björk" heter den helt kort. Boken berättar om björken som en del av kulturarvet och vad den har använts till genom tiderna, men också vad den betyder idag och kan bli i framtiden.
    Här finns björkens samspel med andra organismer i naturen, evolution och ekologi. Man möter människor som har en relation till björken och tar del av historiska personers livsöden och  får även läsa om björken i folktron och konsten. Björken har inte bara försett människor med oumbärligt material till hus, verktyg och redskap. En kall kväll som denna är det extra gott att kunna lägga björkved på brasan i kakelugnen. Och under sen vikingatid fungerade björknäver som papyrus, man har hittat många näverbrev bevarade till våra dar.
   Boken är mycket rikt illustrerad och bjuder på ofta överraskande samband och sammanhang inom vitt skilda områden i björkens spår.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar