Min blogglista

torsdag 24 januari 2013

Gubbe + katt = sant

  "Gubbe och katt, en kärlekshistoria" är berättelsen om hur Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur.
   En vintermorgon satt det en herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv. Med mycket humor  berättar Nils Uddenberg om hur tillvaron för honom och familjen förändrades sedan Kissen flyttat in i huset i Lund.
   De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga lilla dam, som snart också sover i hans säng om natten."Genom att förföra oss har Kissen blivit, om inte medborgare, så ändå införlivad i samhället" skriver gubben om sin katt.
   Med sin bakgrund som psykiater kan Uddenberg inte låta bli att fundera över Kissens själsliv. Har den humor och är det  rimligt att tillskriva den mänskliga känslor?
    Och den kanske knepigaste frågan av alla: Är vår lilla kisse överhuvudtaget intresserad av den gemenskap som vi lägger ner så mycket möda på att bygga upp?
  Ingen som vet, kattens ögon är outgrundliga.
 En varm bok som berättar om gemenskapen mellan allt levande. Och Ane Gustavssons teckningar ger boken ett verkligt lyft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar