Min blogglista

torsdag 3 januari 2013

Inte bara en stenhög

   Åhus borg ligger vid Helge ås gamla utlopp i Östersjön, vid Hanöbukten. Ån var under medeltiden en viktig transportled, en livsnerv in i de östdanska skogarna, och från borgen övervakades all trafik på ån. 
  Ruinerna efter Åhus borg grävdes fram 1892 - 93. Med spade och skottkärra fraktades åtskilliga kubikmeter sand bort från Slottsbacken, och fram kom resterna efter en praktfull stenbyggnad. Genom hela 1900-talet trodde man att den var ärkebiskoparnas palats ett praktfullt, om än litet, kyrkligt slott.
  En häpnadsväckande bild av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg växte fram, som lade grunden till en spännande och kontroversiell teori att Åhus borg kan vara den första stenborgen på skandinavisk mark har vuxit fram i ett samarbete mellan arkeologer och antikvarier. Helen Lilja, J J Alftenberg, Bertil Helgesson och Johan Wallin har gått grundligt till väga när de gjort boken "Borgen i Åhus", som är full av fakta och fina illustrationer, både foto och teckningar.Den kan med behållning läsas av vanliga historieintresserade.
   Det var 2006 som man  påbörjade ett forskningsprojekt, som helt kom att förändra synen på borgen. Bilden av en betydligt större och kraftfullare försvarsborg framträder, som mycket väl kan vara både äldre och besynnerligare än vad man hittills trott.
  Läsaren får också spännande inblickar i delar av Skånes händelserika historia, från Knut den stores tid och framåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar