Min blogglista

måndag 28 januari 2013

Kung på tunn is

   Det är 355 år sedan Karl X Gustav och den svenska armén genomförde sin marsch över de danska sunden. Händelsen har gått till historien som Tåget över Bält och är en av den svenska historiens mest framgångsrika krigsoperationer, men också en av de mest riskfyllda. Med marschen visade svenskarna en kallblodighet av sällan skådat mått. Att föra ut en tungt rustad armé på den tunna isen hade lika väl kunnat sluta i katastrof.
   Händelsen ledde fram till freden i Roskilde, då bland annat Skåne, Blekinge och Bohuslän blev svenska områden och stormakten vörjade ta form.
 I "1658 - Tåget över Bält", som nu getts ut i pocket, beskriver militärhistorikern Lars Ericson Wolke hur den här krigsoperation över huvud taget var möjlig. Han skildrar det militära genidraget och ger bakgrunden till händelserna: krigset mellan Sverige och Polen/Ryssland och hur  hur ärkefienden Danmark lurade i vassen och väntade på första bästa tillfälle att slå tillbaka.
    Utom beskrivningen av krigståget förklarar författaren också pedagogiskt varför det svenska anfallet lyckades medan det danska försvaret misslyckades. Boken avslutas med en epilog som redogör för vad det egentligen var för landområden som Sverige erhöll 1658. Områden som det tog lång tid att försvenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar