Min blogglista

lördag 26 januari 2013

Ny bild av barbarer

  I Monty Python-filmen " Life of Brian" som Terry Jones regisserade ställs frågan om vad romarna egentligen har gjort för oss. Svaret som ges i boken "Barbarerna "är: inte mycket. Boken har han skrivit tillsammans med Alan Ereira.    Det har skrivits många böcker om Romarriket ur romarnas perspektiv. Desto färre ur ick-eromarnas, de så kallade barbarernas, perspektiv. Men "Barbarerna" är just en sådan bok.
   Den bild som här tonar fram kommer att förvåna många. Roms unika drag var inte att de var kulturellt överlägsna. Inte heller var de mer laglydiga  eller  hade en mer sofistikerad politisk kultur. På alla dessa områden var Rom i själva verket ofta underlägset de folk det erövrade. Rom baserade sin makt på ett enda försteg: den stående armén.
  I själva verket mycket mer att tacka barbarerna för menar författarna. Och bara det faktum att vi ännu tänker på kelter, goter, hunner och så vidare som barbarer betyder att vi i närmare tvåtusen år har svalt den romerska propagandan med hull och hår. Vi låter fortfarande romarna definiera vår värld och vår historiesyn.

  Men de senaste trettio åren har vår syn på historien börjat förändras. Arkeologiska fynd har lett till nya tolkningar av det förgångna. Det är omfattande nya forskning som författarna presenterar på ett underhållande sätt i sin bok.Dick Harrison har skrivit det svenska förordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar