Min blogglista

onsdag 2 januari 2013

Snokar i familjen

2010 kom Lindsey Davis ut med sin 20:e bok om privatsnoken Marcus Didus Falco ut. "Nemesis" heter den. Handlingen är förlagd till första århundradet e Kr och kejsar Vespasianus tid, och med i berättelsen är också hans skarpsinniga medhjälpare och fru, Helena Justina. I den boken tar också den långvariga rivaliteten med kejsarens spionchef Anacrites slut, på ett rätt brutalt vis.
  Så jag hade trott att det var den sista av Falco-romnerna.De här böckerna översätts inte längre till svenska men tack och lov finns de alla att tillgå i pocket på engelska.
   Och nu visar det sig, till min och många andra läsares glädje, att Davis låter snokaryrket gå i släkten. I mitten av april kommer romanen "The Ides of April" ut och i den spelar Falcos och Helenas adoptivdotter Flavia Albia huvudrollen. Hon togs som hittebarn från Britannien efter Londiniums förstörelse och nu har hon blivit en av de första kvinnliga privatsnokarna i Rom och i debutboken har hon våldet och ondskan inpå sig om man läser förlagsreklamen.
  Davis är fenomenal på att beskriva vardagen i den eviga staden för 2000 år sedan så att man känner lukterna och hör ljuden. Det är väl värt besväret att läsa henne på engelska. Börja gärna med en bok som "Last Act in Palmyra" eller "Two for the Lions".

1 kommentar:

  1. En författare som jag måste kika lite närmare på.

    SvaraRadera