Min blogglista

tisdag 12 februari 2013

I ingenbarnslandet

 Hon har fått myvket beröm för sin debutroman. Eija Hetekivi Olsson. "Ingenbarnsland" har beskrivits som en vår tids statarroman. Om underklasens hårda villkor och hur man tar sig vidare i livet. Nu finns boken också som pocket.
  I centrum står flickan Miira och hon är inte som de andra tjejerna i finnklassen. Hon väjer inte för konflikter, vägrar låta någon bestämma över sig och väljer lång matte när de andra väljer allmän. Hon tänker inte bli trappstädare, utan statsminister eller hjärnkirurg. Miira är född i Sverige men trots det ses hon som invandrare och måste läsa svenska som andraspråk i skolan.
   Gårdarna i Gårdsten är klädda i asfalt, höghusen är av betong och ansiktena hårda som sten. Tonåringarna hänger på det halvtomma torget och i trappuppgångarna. Papperskorgen på skolgården brinner. Miira berättar om ett Sverige som ligger i skuggan men där mycket händer.
  En blivande barndomsklassiker som har stora likheter med Susanna Alakoskis "Svinalängorna". Men Hetekivi är der argare av de två.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar