Min blogglista

tisdag 26 februari 2013

Till häxornas tid

En tjock och mastig roman på nästan 600 sidor är Therése Söderlinds andra roman " Vägen mot Bålberget".
2010 gjorde hon en stilsäker debut med "Norrlands svårmod". Helt klart är att hon är en intresserad och passionerad skildrare av landet bortom stadsgränserna. Hon påminner om en ung Kerstin Ekman.
  Hennes släktrötter finns i Ångermanland, och i Karelen men hon bor i Uppsala.
  Den här romanen bärjar en sensommardag 1975 när Jacke och hans tonårsdotter Veronica går upp på Bålberget i hemtrakten Nyland vid Ångermanälven. Det sägs vara platsen där man avrättade häxor. Besöket blir kulmen på en kaotisk period som tagit Jacke tillbaka till barndomen och Veronica längre än så. Hennes farmors berättelser ska göra att historien om Bålberget inte lämnar henne ens som vuxen.
  På ett annat plan börjar romanen 1674 när Malin, uppväxt i Nyland nära älvens utlopp. Nu ska hon rannsakas för trolldom och i fängelset tänker hon på sitt liv och  våndas också över sin otyglade dotter som rymmer hemifrån, gång på gång.
   Ett av vittnena som pekat ut Malin är grannpojken Olof. Som alla barn fantiserar han mycket och inte minst fantiserar han om Malins dotter. Plötsligt finner han sig indragen i en rättsprocess där ingen bryr sig om att skilja mellan fantasi och verklighet. Först som gammal kan Olof se tillbaka och minnas sin egen roll i händelserna som påverkade en hel bygd.
   Det är en vindlande rik roman, mångordig och spänstig, och det Söderlind visar är att förtrycket i alla tider tagit de former som behövs för att bli maktmedel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar