Min blogglista

fredag 1 mars 2013

Ned- inte uppkopplad

   Under ett halvår ska den iPhone-beroende mamman och journalisten Susan Maushart och hennes tre teknikknarkande tonårsbarn leva nedkopplade.
 Hon kallar det för ett experiment. Barnen kallar det för tortyr.
  Boken" Nedkopplad", ett fynd från bokrean, är både underhållande familjeskildring men också en seriös undersökning av hur vi använder teknik och hur den påverkar våra liv.

  Några av frågorna hon undersöker är om den yngre generationen verkligen bättre på att göra flera saker samtidigt. Och är det sant att ny teknik alltid förenklar livet?
   Den intressantaste biten är vad som händer i familen när man inte alltid sitter vid en skärm.
   Att vara nedkopplad medför problem men när bitarna väl börjar falla på plats så sker något oväntat familjen som tidigare brukade sitta och skicka snabbmeddelande till varandra via nätet börjar plötsligt att prata med varandra, spela spel och äta gemensamma middagar, något som var helt otänkbart före Experimentet.   Susan Maushart har haft Henry David Thoreaus bok "Walden" som inspirationskälla  och precis som Thoreaus resa handlar "Nedkopplad" inte om att fly från verkligheten. Tvärtom handlar den om att återerövra en verklighet som ständigt verkar glida längre ifrån oss.
   Jag tycker att det är modigt att beskriva experimentet som en avgiftning för det är inte många som vill/vågar se teknikberoendet som vilket annat beroende som helst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar