Min blogglista

måndag 8 april 2013

Kärlek i skuggan av krig

  Alex Capus, bosatt i Schweiz men född i Normandie, är på kontinenten en välkänd författare men hos oss är han okänd. Romanen "Léon & Louise"är den första som översatts till svenska. Det är en kärlekshistoria som får mig att tänka på Truffauds film "Jules & Jim". Mellankrigstid. förlorade illusioner och krossad kärlek. Men ändå, under ruinerna finns det liv.
  Romanen börjar vid den franska Atlantkusten under första världskriget: två unga människor blir förälskade, men rycks ifrån varandra under ett våldsamt flygangrepp. Båda håller den andra för död. Léon gifter sig, och Louise, med sitt omättliga begär efter självständighet, går sin helt egna väg tills de av en ren tillfällighet möts igen i Métron, 1928 i Paris.
   Romanen tar slut i Paris 1986 då Léon begravs.  Capus berättar med lätthet om en kärlek i ett århundrade av krig. Detta par, Léon och Louise, trotsar alla konventioner genom att hålla fast vid sin kärlek och för ett egensinnigt, ibland rent komiskt, dubbelliv. En berättelse om en stor kärlek som trotsar alla odds. Den tar bara slut alltför fort, den här romanen på mindre än 300 sidor.
   Jag ska nog botanisera och se om man kan hitta fler romaner av Capus på andra språk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar