Min blogglista

måndag 28 oktober 2013

En dokumentär thriller

  Lena Sundström är författare och journalist, hennes förra bok "Världens lyckligaste folk" Augustnominerades 2009 och vann flera journalistpris. Hennes höstbok "Spår" är också den nominerad till August i fackklassen.
   Boken är en dokumentär thriller och  berättelsen om tre journalisters ihärdiga sökande efter sanningen. Men framför allt är det en berättelse om världen efter den 11 september, om tjänstemän som blundar med öppna ögon, och om en av de största politiska skandalerna i Sveriges moderna historia. Den handlar om de två egyptierna och ett mystiskt flygplan med beteckningen N379P som dök upp på en rad platser runt om i världen där människor samtidigt försvann spårlöst. Spåren leder in i en värld med hemliga CIA-agenter, italienska åklagare och en flygflotta med exklusiva affärsplan som transporterar en mycket speciell typ av last.
  Berättelsen börjar en kall vinterkväll 2001 då två män förs ut till ett väntande flygplan på Bromma flygplats. De har fått sina kläder uppskurna av maskerade män i rånarluvor, och barfota leds de ut till planet försedda med blöjor, overaller, handbojor, fotbojor och huvor. Dagen därpå torteras de av Mubarakregimens säkerhetstjänst i Egypten. Två år senare börjar tre journalister nysta i historien
  Har man väl börjat läsa boken är den svår att lägga ifrån sig, det är isande bilder av ett cyniskt maktspel som friläggs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar