Min blogglista

fredag 25 oktober 2013

Gustavianskt - och amerikanskt

   Karen Engelmann är född i Iowa, USA men när hon var 20 år flyttade hon till Sverige och Malmö där hon bodde i nästan nio år och arbetade som grafisk designer. Numera bor hon norr om New York med sin familj.
   I thrillern " Stockholm octavo", som är hennes debutroman, tar hon läsaren med till det gustavianska  Stockholm år 1791.Att skriva om en så välbekant tid men speglad med en blick som är ny ger berättelsen spänst och en annorlunda stämning. Boken är översatt från engelska.
   Hennes hjälte är Emil Larsson, en ganska lat tullare som är nöjd med att tillbringa sina dagar med att dricka och spela kort. Hans vän fru Sparf, ägare till ett exklusivt spelhus och tillika spådam med både Gustav III och hans bror Karl som klienter, hjälper Emil genom att lägga en octavo åt honom. En en kortspådom som visar vilka åtta personer i hans närhet som kommer att göra hans drömmar till verklighet.
    Full av förhoppning börjar Emil leta  efter sina nya vänner. Men föga kan han ana att det som var en oskyldig lek så småningom kommer att leda honom till en annan mycket mäktigare profetia, en Stockholm octavo. Och innan han vet ordet av är han sig högst indragen i de mordiska intrigerna kring Gustav III.Hur det slutar vet vi ju.



1 kommentar:

  1. Denna ligger i högen som jag hoppas hinna läsa under oktober. Ser fram emot den!!

    SvaraRadera