Min blogglista

fredag 4 oktober 2013

Krutröken ligger tät

 Bernard Cornwell uppskattas av många som gillar historiska äventyrsromaner. Han har just avslutat en sexdelad svit om vikingatidens England och nu har han förflyttat sig i tiden till sommaren 1779 i romanen "Fortet".
   En brittisk styrka, bestående  av knappt tusen skotska infanterister med stöd av tre krigsfartyg sätter kurs mot New England för att ta itu med de upproriska kolonisterna.. Skottarna upprättar garnison och marinbas vid Penobscot Bay i östra Massachusetts. Därifrån slår de tillbaka mot de amerikanska revolutionärernas fartyg och skyddar lojalisterna, de kolonister som vill fortsätta att tillhöra Storbritannien. De upproriska svarar med att skicka över fyrtio fartyg och omkring tusen infanterister för att «fånga, slå ihjäl eller tillintetgöra» den främmande invasions styrkan. 
  Men inkompetens och obeslutsamhet leder till ett nederlag som får stora konsekvenser för två män som står på varsin sida i konflikten: den unge skotske löjtnanten John Moore och den patriotiske silversmeden Paul Revere från Boston, som ställs inför krigsrätt för ordervägran och feghet.
  Det här är en riktig bladvändare som inverkar menligt på nattsömnen för Cornwell vet mycket väl hur han ska agna sina krokar för att få läsaren fast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar