Min blogglista

onsdag 23 oktober 2013

Mina är brutalt bra

Fjortonåriga Rosie lever utsatt, hon bor på ett av Glasgows barnhem, är prostituerad och utnyttjas brutalt av sin hallick. Det som håller henne uppe är fantasierna om en kille som hon är förälskad i och den lyckliga framtid som hon målar upp i sitt inre. Men när Rosie inser att även han vill henne illa uppstår bråk och det slutar med en tragedi. Det är samma natt som prinsessan Diana dör i en bilolycka, den 31 augusti 1997.
   Med den inledningen öppnar Denise Mina sin starka berättelse "Red Road" som behållit sin engelska titel när den ges ut på svenska.
   Femton år senare vittnar kriminalinspektör Alex Morrow i en rättegång. Ett mord har skett i det ruffiga höghusområdet Red Road och frågan är vem som är skyldig. Morrow börjar reda ut en stor härva som visar sig ha förgreningar långt bakåt i tiden och högt upp i maktens korridorer. Som alltid är Denise Minas hemstad Glasgow en stad där korruptionen äter sig in i hela samhällsstrukturen. 
    Det är den fjärde boken om Alex Morrow,  en tät spänningsroman men också ett starkt berörande porträtt av en prostituerad tonårsflickas utsatthet och av alla de olyckliga som lever i marginalen. Vi är långt ifrån Agatha Christies värld här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar