Min blogglista

tisdag 15 oktober 2013

Om krigiska vikingar

En bok för alla som intresserar sig för Nordens historia för över tusen år sen är norrmännen Kim Hjardar och Vegard Vikes nyutkomna "Vikingar i krig". Här berättas om det samhälle som vikingarna skapade åt sig själva, om deras livsföring i krig och fred i både västerled som österled.    Vikingen var både en skicklig och fruktad krigare, det tar författarna fasta på. De ger en modern och nyanserad syn på hur den militära organisationen såg ut: vilken taktik användes på land och till sjöss, vilka vapen, hur var underrättelsetjänsten uppbyggd och hur byggde man befästningsverk? Men även det civila livet och vikingens trosuppfattning ges här stort utrymme.
   Men en sak är de helt säkra på vikingarna levde för och av kriget och plundringen. Andra fick vara hemma och odla jorden, de var tänkta som stridens män och inga mjukisar.
   De  presenterar här de senaste rönen på ett föredömligt översiktligt och spännande sätt. Med detaljerade rekonstruktioner, tydliga illustrationer, kartor och fotografier ger de en god översikt av en rå och utmanande epok i Europas historia.
Boken berättar om människor som faktiskt levde på vikingatiden, namn och livsöden som ännu lever kvar.
   .En önskebok i stort format för alla som fängslas av den tidiga nordiska historien. Och bildmaterialet är högklassigt, många av föremålen har inte visats på bild förut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar