Min blogglista

tisdag 26 november 2013

Att erövra friheten

Man föds inte fri, man blir det, och det räcker inte med att önska sig att man är fri. Att vara fri är en ständig  erövring, som måste pågå ett helt liv. Att inte göra som alla andra, att inte följa modets nycker eller hycklande iklä sig uniform och att våga stå för sina åsikter är också frihetsval.
  Det är essensen i författaren Björn Larssons liv och i sin essäbok "Min frihet" berättar han högst personligt om sina olika val och hur han väljer friheten.
    Friheten är också klangbotten i alla hans romaner och den röda tråd som förenar alla hans romanpersoner, om det så är piraten Long John Silver, Inga Andersson eller gårdfarihandlaren i drömmar, sjökaptenen Marcel.Och om någon tycker att namnet Björn Larsson låter obekant så är det nog för att han tillbringar lite tid i Sverige. Han har undervisat i Paris och gjort långa seglatser, författaren hör inte till de rotfasta. I Europa har han tilldelats många litterära priser men inte i Sverige.
  I den här boken tränger Larsson här ännu djupare ner i sin livsfilosofi. Från barnet som inte sörjer sin fars död, till eleven som skolkar för att studera på egen hand, den unge mannen som väljer fängelset hellre än värnpliktens blinda lydnad, författaren som slits mellan önskan att leva och att skriva, genom de ständiga resorna mellan land och hav. Inte för att ge en förskönande bild av sig själv, utan för att delge läsaren vad livet har lärt honom på vägen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar