Min blogglista

lördag 23 november 2013

Den ärvda fattigdomen

När blev jag fattig? Går det att komma ur? Kan jag erbjuda mina barn någonting annat än det här? Får man ha drömmar om kontot visar noll och inkasso­breven ligger i drivor?
   Det är några av frågorna Mathias Rosenlund ställer i sin självbiografiska debutroman "Kopparbergsvägen 20", en roman som nog kan fungera som ögonöppnare för många som tror att sådan fattigdom inte finns, inte hos grannen, inte i vårt land. 
  Författaren sitter vid köksbordet och skriver i stadsdelen Myrbacka i Vanda. Miljön liknar Fittja, där Mathias levde sina första år med två hårt och ständigt arbetande men lågavlönade föräldrar. 
   I Myrbacka har den unga familjen bosatt sig för att skapa ett liv och en framtid. I grannskapet bor invandrare, arbetslösa, alkisar och så den eviga litteraturstudenten Mathias, som försöker försörja sina barn och sin deprimerade fru på snuttjobb. Han försöker också skriva, försöker att inte ge upp sin dröm.
   Han gör det rättframt, naket och utan skam och ställer frågan hur man kommer loss ur fattigdomen. Han är själv barn till fattiga föräldrar och nu är han själv förälder till barn som växer upp fattigt. När blev det så här och måste det vara så är frågor som snurrar i hans huvud.
   En stark och berörande debut och författaren kommer till litteraturdagarna i Mariehamn 2014. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar