Min blogglista

torsdag 14 november 2013

Tove i helfigur

  Nästa år har det gått hundra år sen Tove Jansson föddes, hon dog 2001, och jubileet kommer att uppmärksammas på många vis.. 
  Redan nu har Tuula Karjalainens biografi över Tove Janssons  produktiva liv getts ut, "Arbeta och älska" heter den.
   Titeln är väl vald för det var mellan de polerna hennes liv kretsade. Alltid arbetet i första rummet. Hon var ju mångsidigt begåvad och arbetade som författare, bildkonstnär och illustratör och den egna ateljen skulle hon aldrig ha avstått ifrån. Men kärleken var också viktig - och komplicerad. Det tog lång tid för henne att hitta och bejaka sin bisexuella läggning och hon hade passionerade affärer med manliga konstnärskollegor och med Atos Wirtanen, filosofen från Åland, var hon beredd att gifta sig. Men han vill inte binda sig, och när han ändrat åsikt om det så var det Tove som inte längre ville.
  Karjalainen placerar in Tove Jansson i 1900-talets politiska, sociala och kulturella sammanhang. Kriget påverkade henne starkt och hon umgicks i kulturella kretsar långt ute på vänsterkanten, något som hennes far starkt ogillade. Boken visar också hur Mumindalen med dess invånare föddes under tiden för andra världskriget. Tove Jansson påverkade samhällets värderingar, men inte som en revolutionär utan genom sin egen livsstil och sina egna livsval. 
  Det är en lyhörd biogtafi som sätter in Tove Jansson i sitt rätta sammanhang. Och så slipper hon vara bara "muminmamma". Det är också en mycket vacker bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar