Min blogglista

lördag 21 december 2013

Sparad tegelsten

Det finns många som undrar vad en läsmänniska som jag väljer att läsa under långhelger. i år kan jag avslöja att jag sparat Tuva Korsströms tegelstenstjocka "Från Lexå till Glitterscenen - finlandssvenska tidsbilder, läsningar, författarporträtt".
  Den ska jag sätta tänderna i när julfriden sänker si och jag dyker säkert upp en hel del klokare ur den läsningen. För Tuva Korsström har både utblick och insikt i det som hänt i den finlandssvenska litteraturen från 1960-talet framåt, hon har själv varit med om att introducera författarskap och tidsfenomen som den finlandssvenska roman-boomen med namn som Kjell Westö, Monika Fagerholm och Pirkko Lindberg.I I boken strövar hon i det litterära landskapet från 1960-talet till 2010-talet. Ambitionen är att ge en så heltäckande bild som möjligt men hela tiden behålla det personliga greppet, se samband och göra nya kopplingar. 
   En del viktiga författarskap som Solveig von Schoultz, Ulla Olins, Bo Carpelans och Lars Huldéns följs upp och ges delvis nya tolkningar. Här ryms också litterära grupper som flummarna kring tidskriften Fågel Fenix och 1970-talets feministiska kvinnolitteraturen.Av särskilt intresse är kapitlen som behandlar nyskriven litteratur med författarnamn som Kjell Westö, Ulla-Lena Lundberg, Monika Fagerholm, Robert Åsbacka, Emma Juslin och Sanna Tahvanainen för att bara nämna några.
   Korsström skriver sakkunnigt, engagerat och populärt. Man hittar inspiration till nya läsupplevelser men också till att läsa om böcker som man kanske glömt bort.Boken är nog till stor nytta för alla som behöver information om finlandssvenska författarskap under senare delen av 1900-talet och 2000-talets första decennium. Här ryms också kulturdebatt och redogörelse för hur den finlandssvenska litteraturen togs emot i Sverige.
  Den svenska kritikern Ebba Witt-Brattström, som nu arbetar i Helsingfors, harlovprisat boken i Dagens Nyheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar