Min blogglista

måndag 13 januari 2014

Om många passioner

 
Jeanette Winterson är en märklig författare. Hon hoppar hejdlöst mellan ämnen och tider men landar alltid elegant på fötterna. Romanen "Passionen " från 2007 är inget undantag.
   Det är en historiskk roman - ramen är historisk - passionen är evig. Mitt i den ryska vinterfälttåget 1812 möts Napoleons unge kycklingkock Henri och den venetianska croupiern Villanelle.Hanri har ett vidöppet hjärta medan Vilanelles hjärta blivit stulet och inlåst. Tillsammans flyr de kriget för drömmarnas stad Venedig.  Gränsen mellan saga och verklighet försvinner och passion i olika former genomsyrar berättelsen.   
   Det här är historien om Napoleons passion för kyckling och för sin Joséphine. Om det franska folkets passion för Napoleon och Napoleons kycklingkocks passion för sin ledare. Det handlar om Henris kärlek till Villanelle och Villanelles kärlek för spel och för sin älskade. Romanen berättar om vilka risker vi är beredda att ta och varför vi ofta riskerar det vi älskar allra högst. 
   För mig, som gillar tiden kring franska revolutionen och Napoleon, är det här en riktig godbit. Hoppas fler upptäcker Wintersons talang, hon har börjat nämnas i Nobelsammanhang

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar