Min blogglista

fredag 31 januari 2014

Om turkisk civilisation

 Turkiet är ett fascinerande land med en historia kantad av tvära kast. Från mäktig stat som alla Europas härskare ville stå väl med till ett land som på 1800-talet kalldes Europas sjuke man.
  Jason Goodwin, engelsk historiker, journalist och reseskildrare, berättar mustigt och detaljrikt om en svunnen civilisation, det osmanska riket, som varade i sexhundra år och sträckte sig över tre kontinenter. På enelska heter boken "Lords of the Horizons" och på svenska kom den ut för ett anal år sedan under titeln "Horisontens härskare".
    Osmanernas arméer tycktes oövervinneliga och elittrupperna, janitscharerna, bestod av bortrövade kristna pojkar. 1683 hade de nått ända fram till Wiens murar. Osmanska riket utgjorde en brokig mosaik av folkgrupper som alla gick klädda i sin bestämda färg. Där rådde religiös tolerans, och riket blev tillflyktsort för Europas förföljda judar. Sultanens makt försvagades så småningom genom haremsintriger och palatskupper, men det osmanska riket fanns kvar ända till 1922.
    Vill också påminna om att Jason Goodwin skrivit ett antal bra deckare om Istanbul på 1800-talet med eunucken yasim som smart och matlagningsintresserad problemlösare. De är verkligt läsvärda och några finns på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar