Min blogglista

lördag 22 februari 2014

En ljusare Richard III

I vår tid föds det deckardrottningar hela tiden och de äldre hamnar i skuggan. En sådan är brittiska Josephine Tey. Det är länge sen jag läste hennes bok "The Daughter of Time" - det är sanningen som är tidens dotter. Gäller både nu och i äldre tid.Boken har, skandalöst nog, inte översatts till svenska
   Boken har ett originellt berättargrepp, polisen Alan Grant från Scotland Yard har skadat sig och ligger på sjukhus och har långråkigt.En väninna ger honom en bunt porträtt att studera och bland dem finns ett av Richard III, den siste kungen av ätten York, och en illa förtalad kung. De efterkommande kungarna av ätten Tudor hade allt att vinna på att måla ut Richard i värsta möjliga dager. Grant börjar läsa vad han kommer över om kungen och hans polisinstinkter säger att någonting är helt galet.
   När den här boken skrevs på 1950-talet
var det en bild som alla trodde på men boken satte igång en intressant reaktion, allt fler har kritiskt läst källorna från tiden och allt fler finner att det mesta inte stämmer.
  I fjol hittade man kvalevorna av Richar under asfalten på en parkering i Lichester, där han begravts utan ceremonier sedan han stupat i slaget vid Bosworth. Skelettet har dna-testats och visat sig vara äkta vara. Troligen är det början till en ny, mer vetenskaplig beskrivning av kungen. Shakespeares pjäs, skriven på Tudor-uppdrag, har gjort mycket för att svärta ner kungens minne.

2 kommentarer:

  1. Visst har boken översatts till svenska. Den kom ut 1959. Jag skrev om den på min blogg här:
    http://mimmimarie.blogspot.se/2011/12/josephine-tey-en-gammal-skandal.html

    SvaraRadera
  2. Det har jag missat, på biblioteket finns den inte och inga spå av den i nätbokhandel. Då är det väl antikvariat som gäller.

    SvaraRadera