Min blogglista

fredag 28 februari 2014

Små nära ting till tröst

"Det är inget märkvärdigt med min trädgård. Det speciella med den är att den inte fanns. Med min man är det tvärtom. Han fanns. Han var en självklar del av hela mitt vuxna liv. Nu finns han inte."
  Så inleder Lena Katarina Swanberg sin nya bok "En trädgård till tröst".
   När det ofattbara händer och livet går sönder behöver man något hanterligt, något litet och konkret. Som en stenig jordplätt på södra Gotland som har hjälpt henne att vända sorg i ny livsglädje."
  Trösten finns i den framväxande trädgården, där tiden går runt, inte framåt. I trädgården vänds misslyckanden till erfarenheter, litenheten blir en tillgång och planer kan alltid ritas om. Det går inte att skynda på glädjen. Precis som livet i trädgården har sorgen sin egen tideräkning.
   I de korta texter förmedlar författaren en stilla och stark uppmaning att inte ge upp. Att söka tröst i det lilla, att tänka om och att tveklöst ta emot glädjen när den finns - för det gör den.  Att tänka så, både i livet och i trädgården har gett henne en ny balans i stället för den som gick förlorad. En stillsam bok som också resonerar kring vår tids hetsiga tempo och vad det gör med oss.
   Boken är illustrerad med författarens egna foton från hennes gotländska trädgård
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar