Min blogglista

torsdag 6 februari 2014

Tystnad som ger plats

   Redan 1940, när Carson McCullers (1917 - 1967) gav ut romanen  " Hjärtat jagar allena" utnämndes romanen till mästerverk och blivande klassiker. Det är inte svårt att föreställa sig den litterära sensation det var när ett tjugotreårigt underbarn (bilden) publicerade denna mogna roman om den amerikanska södern.
    Det är slutet av 1930-talet och platsen är Georgia. I Europa hotar kriget hela kontinenten, men i de amerikanska sydstaterna är det som om tiden stått stilla. Den dövstumme John Singer har inrättat en tillvaro som bygger på fasta rutiner. Han går till sitt arbete i en juvelbutik och kvällarna tillbringas tillsammans med bäste vännen som han delar lägenhet med. När vännen insjuknar och måste läggs in på sjukhem tvingas Singer hyra ett rum av en familj längre ner på gatan. 
   I samma hus bor dottern i familjen, Mick Kelly. Hon har svårt att finna sin plats i tillvaron, är rastlös och tycker att hon hela tiden blir missförstådd. Det finns bara en sak som får henne alldeles lugn: musik. Hon drömmer om att en gång få äga en flygel, att kunna spela, att hålla konserter och komponera. Den ende som tycks förstå hennes innersta drömmar är just John Singer.
    Men det är flera i staden som känner likadant. Singer trar till sig människor, för honom vågar de berätta om drömmar och om längtan. Hans tystnad tycks ge de andra plats i tillvaron.
  Norstedts har nu gett ut romanen i sin klassikerserie och förordet har skrivits av Monika Fagerholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar