Min blogglista

torsdag 27 mars 2014

Därför blommar det

  "Blommor! Kulturhistoria och odling" av Elisabeth Svalin Gunnarsson är en bok att läsa mest för nöjes skull, men den ger samtidigt handfasta råd och förslag till odling på ängar och i rabatter, i krukor på balkongen och i vaser inomhus. Man får en inledning om blommornas botanik och hur de samverkar med naturen runt omkring sig. Sammanlagt presenterar boken ett hundratal blommor i text och bild med odlingsinformation om plantering, växtplats, blomning, doft och härdighet.
 För den som vill fördjupa sig mer i kulturhistoria finns också texter om Shakespeares blommor, medeltida blomsterträdgårdar, blommor för sorg och glädje och annat kopplat till blommor.
   Författaren frågar sig om blommor öron eftersom nyare forskning visar att blommor är känsliga för ljud och faktiskt växer bättre till klassisk musik. Låt trädgården njuta av Mozart i sommar - ingen dunka-dunka!  Det måste ju betyda att det gamla tricket att tala med sina blommor stämmer för att  få dem att växa bättre stämmer.Och varför inte, både människor och djur mår ju bättre om man pratar med dem.
     Elisabeth Svalin Gunnarsson är skribent med trädgård, historia och arkitektur som ämnesområden. Hon undervisar trädgårdsmästarelever och är ciceron på trädgårdsresor. Hon åker land och rike runt och föreläser och är utbildad fotograf och står själv för hela bildmaterialet i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar