Min blogglista

söndag 13 april 2014

Frisyrer från förr

  För den som har drömt om Veronica Lakes Hollywood-svall eller Marilyn Monroes lekfulla lockar finns nu hjälp att få. I "Vintagefrisyrer - smarta tips för stilsäkra frisyrer" får man vill lära sig allt om tidernas bästa accessoar - frisyren. 
   Boken innehåller massor av frisyrer, från loopar, valkar och bikupor till Victory rolls, Pile of curls och Jackie-vippen. Dessutom hela kapitel om lockar, luggar, verktyg och tips, hårfärg, håraccessoarer och hattar och makeup. Allt förklaras på ett enkelt sätt med tydliga steg för steg-beskrivningar och tillhörande bilder. Oavsett om man letar efter en vardagslook eller något för festen kommer man att få sitt lystmäte.
  Boken får vi också att göra en tidsresa. Börjar i i ett romantiskt 1910-tal med pompadourer och valkar, som snart övergår till dekadensens och dramatikens 20-tal. De långa hårsvallen hos unga kvinnor kapas och korta wave-frisyrer med fjädrar i, tillsammans med flapperklänningar och svängig Charleston, blir synonymt med en ny kvinnobild. Följer så den kreativa ransoneringstiden när  man målar streck på baksidan av benen i brist på nylonstrumpor med söm.  På 50-talet sladdar ungdomskulturen in med ett vrål, vida kjolar att dansa jitterbugg i, eyeliner målas tjock, brylkrämen flödar och en högt sittande hästsvans blir helt plötsligt uttryck för en hel kultur. Revolten går ända ut i hårtopparna. 
  Och även om boken är nischad mot svunna tiders frisyrer, kan tipsen appliceras på moderna frisyrer och inspirera alla, även de som inte trodde att vintagefrisyrer var något för dem.Jag för min del läste det som en historiebok över mode och hade riktigt roligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar