Min blogglista

måndag 28 april 2014

Glömd tid kommer nära

Det är februari 1942. Solen lyser över Berkeley i Kalifornien. En kvinna stannar till utanför det lokala postkontoret, läser kallelsen som är uppsatt i fönstret och återvänder hem för att städa och packa. 
   I likhet med tusentals andra japanska amerikaner - män, kvinnor och barn - har hon förvandlats till fienden, praktiskt taget över natten. Efter attacken mot Pearl Harbor är alla, undantagslöst, fiender. Tillsammans med sin familj kliver hon på tåget som tar dem till ett interneringsläger i Utah. Där väntar barackerna, ökendammet, taggtråden och de många rädslorna.
   Julie Otsukas nya roman på svenska, "När kejsaren var gudomlig", skakar liv i en bit bortglömd närhistoria. Men att känna till något från historieböcker är inte detsamma som att leva sig in i det förflutna.  Otsuka är mycket bra på att berätta om vardagen, alla de avslöjade detaljerna från tristessen i lägret och ovissheten inför framtiden.
   Hon gjorde en lika bra berättelse i sin förra bok, "Vi kom över havet", där hon berättar om de unga japanskor som kom till Kalifornien på 1920-talet för att gifta sig med män de aldrig sett.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar