Min blogglista

torsdag 17 april 2014

Isande interiör från ett äktenskap

Kanadensiskan A.S.A Harrison gjorde skönlitterär debut med romanen "Hustrun"(The Silent Wife) 2013, en roman som har fått massor av beröm. Tyvärr blir det ingen fortsatt författarkarriär för Harrison dog i cancer i fjol.
   I romanen skriver hon om Jodi och Todd, som har levt tillsammans i över tjugo år. De har fortfarande känslor för varandra, men den flammande passionen har ersatts med ett väl inövat rollspel, med åtskilliga kompromisser och tysta eftergifter. Jodi har lärt sig att se mellan fingrarna med Todds ständiga otrohet och slagit sig till ro i den bedrägligt bekväma tillvaro som hans framgångsrika fastighetsaffärer bekostar. Hon är psykoterapeut, men tar bara emot några få  patienter och har därför gott om tid att träna, odla kryddor, umgås med hunden Freud och servera Todd middagar när han kommer hem - om han kommer hem.

   Jodi har valt förnekelsens väg och hon tror inte på en förändring. Men när Todd inleder ett förhållande med den unga Natasha går han ett steg för långt.  Jodis fasad rämnar  och makarna dras nu in i ett psykologiskt maktspel där insatserna är mycket högre än vad någon av dem kunnat ana. Och det är först nu som Todd på allvar inser vem hans hustru egentligen är.
    Romanen slår klorna i läsaren och man vill inte sluta läsa, fast man anar vartåt det lutar.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar