Min blogglista

måndag 14 april 2014

Konsten bara en vara?

Han har träffat dem alla:  mäktiga smakdomare, rika samlare, trendiga gallerier och expansiva auktionshus som i symbios trissar upp priser och bygger luftslott av konstnärskap. I nyutkomna "Samlarna och konstens miljonaffärer" delar Gunnar Lindstedt generöst med sig av sina upptäckter i konstvärldens kulisser.
  Lindstedt beskriver hur den moderna konstmarknaden skapades i andra världskrigets kölvatten. Han berättar om Andy Warhol-drygripar och om Bukowskis affärsmetoder, om att fynda Picasso och Matisse och om hur det trots allt finns de som ser andra värden än pengar i den moderna konsten.
  Men man kommer inte ifrån det, den internationella konsthandeln är idag en mångmiljardmarknad. Medan den ekonomiska krisen brett ut sig i världen tävlar en ny och superrik överklass om status och inflytande genom investeringar i konst. Men trots höga konstpriser går galleribranschen allt mer knackigt. De stora auktionshusen tar över såväl i Sverige som internationellt.
   En utveckling värd att fundera över. Och hurudan blir konstnärens roll i framtiden när det gäller att framför allt ha ett säljande namn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar