Min blogglista

torsdag 24 april 2014

Till karga Island 1829

Hannah Kent kommer från Australien men hon fick idén till sin debutroman " En mörderska bland oss" - Burial Rites - när hon bodde på Island som utbytesstudent och fick höra talas om pigan Agnes Magnússottir.
   Vi befinner oss på norra Island och året är 1829. Överfulla fängelser gör att pigan Agnes,  dödsdömd för sin medverkan i ett brutalt dubbelmord, inhyses på den avsides belägna gården Kornsà i väntan på avrättningen. 
   Rädsla och avsky gör att familjen på gården först undviker all kontakt med Agnes. Men med tiden inser de att hon kanske inte är det monster hon utmålats som. Efterhand öppnar sig den bittra, ordknappa Agnes och avslöjar sin roll vid dråpet på Natan Ketilsson, hennes husbonde och svekfulle älskare. Basen i dramat är det vanliga öde som unga pigor drabbades av, att bli utnyttjade och svikna. Exempel på det har vi också på Åland. Vibeke Voigts roman om den dödsdömda pigan Gustava på Föglö är ett parallellfall.
  På sin kristallklara prosa förmedlar Hannah Kent hur man, förblindade av kärlek, kan ta ibland ödesdigra beslut. Och hon påminner oss om hur stor skillnaden faktiskt kan vara mellan vilka vi är och hur vi uppfattas av andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar