Min blogglista

tisdag 22 april 2014

Välja rätt eller fel

Man tror ibland att det är glasklart, vad som är rätt och fel.Efter att ha läst M L Stedmans roman "Fyren mellan haven" (The Light Between Oceans) är man inte längre så säker på det. För livet ställer ibland människan inför omöjliga val, som i den här romanen.
  Det börjar med att
Tom Sherbourne efter  fyra uppslitande år vid första världskrigets västfront återvändertill Australien och tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagsresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ.
   Men en vårmorgon några år senare spolas en båt upp på stranden och i den vinddrivna farkosten finner fyrvaktarparet en död man och ett levande spädbarn. Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. 

    Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror. Frågan om rätt och fel kan aldrig ha ett entydigt svar, även om vi tror det. Ibland är litteraturen det enda sättet att komma åt dessa frågor. Läs själva och fundera över valet som görs.

1 kommentar: