Min blogglista

onsdag 21 maj 2014

Arvet från Sovjet

 I hyllan för politik hittar jag "Det sovjetiska arvet, skriven 2011 av Gudrun Persson, som är historiker och forskare vid svenska Försvarshögskolan.
   Det sovjetiska arvet är betydelsefullt om man vill förstå dagens Ryssland. I en tid när Ryssland söker sin identitet och håller på att bygga en nation både på sitt sovjetiska arv och på arvet från tsartiden finns något viktigt att undersöka, nämligen hur  Ryssland förhåller sig till detta arv? Vad är kvar av de sovjetiska lämningarna? De förhållanden och drivkrafter i Sovjetunionen som nu delvis utgör grunden för Ryska federationen tasram i ljuset."Historien har just börjat - igen" skriver Persson.
   När boken skrevs var president Putins maktambitioner inte lika klara som de är idag. Med nedslag i några delar av den sovjetiska historien beskriver hon tematiskt ett imperiums uppgång och fall. Det sovjetiska arvet är en fascinerande skildring av ett av de största politiska, ekonomiska och sociala experimenten genom tiderna. 
     Allt det har medborgarna med sig i sitt idébaggage. Bristen på respekt för lagar och demokratiska rättigheter har sin rot i det sovjetiska systemet som alltid satte det kollektiva före det enskilda. Nog finns det många rottrådar som är levande ännu idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar