Min blogglista

torsdag 8 maj 2014

En norsk Don Juan

Ove Haugli är läkare, gift och har barn. Han är en man som bjuder på sig själv och som älskar många. Han är huvudperson i norska författaren Trude Marsteins roman "Hem till mig". Författaren är en ny bekantskap för mig, och en lovade.
    Det handlar om Ove, från det att han är ung nyutexaminerad läkare till dess han närmar sig pensionen. Det är en berättelse om livet som det kan arta sig, när allting inte riktigt blir som man har tänkt sig.
   Ove Haugli är ett praktexempel på en mot-bättre- vetande-människan, han kan reflektera över sitt beteende men saknar förmågan att ändra på det.  Han upprepar gång på gång att han sätter allt på spel, att hans liv är på väg mot katastrofen, allt från fru och barn till tryggheten i villalivet.
   Men vetskapen om vad som står på spel hjälper inte som motmedel  för kvinnorna, den ändlösa raden av älskarinnor som Ove håvar in som om han vore den siste mannen på jorden. Kvinnorna är hans drog och han vill inte bli avvand. 
   Under ytan ser författaren självbedrägeriet och illusionen Ove lever i. Varje gång är det på djupaste allvar och varje gång ser han en ny möjlighet.
  Ove är en välporträtterad skitstövel, men en intressant sådan. Och hans typ är nog ganska vanlig i verkliga livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar