Min blogglista

söndag 4 maj 2014

Gud är ett verb

Den hebreiska Bibeln, mer känd som Gamla testamentet, är en av grundtexterna i vår världs idéhistoria. Unge religions- och språkvetaren Ola Wikander borstar här dammet av texterna och visar hur mycket av dess tankar som är högaktuellt än i dag.
  I Gamla testamentet kan man finna bakgrund till nationalism, skepticism, messiansk och apokalyptisk framtidstro, lärd visdom och vacker poesi. Alla dessa saker kan man spåra i den moderna världen: till och med marxismens sekulära projekt har ärvt mycket av den senbibliska messianismen, medan idéerna om det förlovade landet naturligtvis fortfarande har politisk sprängkraft. Predikarens krassa realism har inspirerat diktare som Dan Andersson och setts som en israelitisk motsvarighet till den grekiska epikureismen.
   Den ligger bakom flera världsreligioner, fast den religion och kultur den själv är uttryck för, den israelitiska, ligger över tvåtusen år tillbaka i tiden. Referenser till textsamling genomsyrar västerlandets litteratur och tänkande.

   Wikanders  bok gör ett antal nedslag i det vetenskapliga och historiska studiet av den hebreiska Bibeln och i det klassiska hebreiska språket. Inte minst står den hebreiska Bibelns ekon i populärkulturen i centrum. Boken visar hur mycket av senare tiders tankemönster som går att finna redan i den textsamling som ganska sent blev en religiös kanon för judar och kristna. De olika böckerna och texterna i GT går att läsa inte bara som fromma texter utan som historia, självuppfattning och filosofi, ända in idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar