Min blogglista

måndag 12 maj 2014

Vad vaktar terrakottahunden?

 Andrea Camillieri är född på Sicilien men bor i Rom. Hans deckarserie om kommissarie Montalbano har nått stor internationell framgång. Böckerna om den excentriske Montalbano har sålts i över sexton miljoner exemplar världen över. "Terrakottahunden" från 1996 är den andra boken i Montalbano-serien som svenska Modernista nu ger ut i översättning.
  Det börjar med ett maffiamord då kommissarie Montalbano får tips om en vapengömma i en grotta. Vapengömman finns mycket riktigt där, men Montalbano hittar också något annat: en lönndörr leder till en inre grotta, där polisen hittar de mumifierade kropparna efter ett ungt par. Troligen har de vilat i grottan sedan andra världskriget, omgivna av diverse föremål. Inklusive en hund av terrakotta i naturlig storlek.
   Montalbano tappar intresset för vapengömman men blir som uppslukad av det femtio år gamla faletl. Samtidigt måste han hantera kvinnorna i sitt liv: flickvännen Livia, vännen Ingrid och den efterhängsna konstapeln Anna. Givetvis hinner Montalbano, sin vana trogen, även avnjuta en och annan god måltid.
  En kulturell och resonerande deckare där man slipper de brutala beskrivningarna av hur barn farit illa, ett nog så vanligt tema i nordiska deckare just nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar