Min blogglista

torsdag 19 juni 2014

Kärlek & Europas historia

  Domnica Radulescu, kom från Rumänien till USA som politisk flykting på 1980-talet. Nu är hon professor i språk och även verksam som författare. Hennes första roman var " Tåg till Trieste" och hennes andra roman "Skymning över Svarta havet" kom på svenska i våras., Det är en roman om att växa upp i 1980-talets Rumänien under Ceausescus diktatur men det är också en innerlig kärleksroman.
   När solen sjunker över Mangalia vid Svarta havet går Nora Teodoru längs stranden och drömmer om att bli konstnär  och om att få leva ihop med Gigi, pojken från den turkiska delen av staden som hon känt sedan de var barn. Men molnen hopar sig och tillvaron under Ceausescu blir alltmer outhärdlig. Nora och Gigi bevakas och förföljs av hemliga polisen och gör upp planer på att fly till Turkiet. Men de kan inte ana vad som väntar dem.
   Fem år senare är den rumänska revolutionen är över och Nora lever ensam i Paris och försöker skapa sig en framtid som konstnär. Och helt oväntat möts Nora och Gigi på nytt  och får veta saker om varandra som de tidigare inte känt till.  De inser att livet aldrig kan bli detsamma igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar