Min blogglista

onsdag 4 juni 2014

Missdådarnas historia

 Annika Sandén är FD vid Stockholms universitet och hon har hittat sin nisch inom historieforskningen genom att skriva om "de marginalisearde" i kungariket Sverige på 15- och 1600-tal, då även Finland och Åland var riksdelar med svensk lag att följa.
   När Sverige blev en stormakt  stärkte kyrkan samtidigt sitt grepp om människorna. Det beskrevs bra i Sandéns och Erik Petersons bok om biskop Angermanus bestraffande resa. Men hur såg tidens människor på brott och straff, på heder och skam och på sin plats i gemenskapen? I rikets socknar måste kvinnor och män att leva sina vardagliga liv. Konflikter uppstod och brott begicks och det var den lokala rättvisan som skulle lösa konflikterna och döma brottslingarna. 
    Sandén skildrar ett antal brottsfall som speglar vanliga människors liv och värderingar. Man får läsa om mord, hor, sexuella övergrepp, förtal, könsöverskridande beteende, kyrkostölder och supande präster i ett mikrokosmos där människors livsföring ofta kom i konflikt med överhetens önskemål.
   Genom fallbeskrivningarna skapas titthål in i det förgångna och man ser att mycket är sig likt, som hatet, förtalet och föraktet. 400 år försvinner när då blir nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar